mek comel
Makanan tradisional
Terengganu.....resepinya mudah je
Mungkin dah ramai yg tahu membuatnya
Bahan - bahannya:
- Ubi
Keledek ( kat trg keledek dinamakan Ubi Stele
- Tepung
gandum - secukupnya
- gula
- minyak
masak utk menggoreng
Cara - caranya:
- Keledek
direbus dan dipenyek. Berapa byk keledek tu, dok kisah…ada yg wak2 butir
jer…....itupun byk gak dapat kuih mek comel ni...
- Selepas
tu masukkan tpg gandum sedikit demi sedikit sehingga dpt doh yg
diingini....kalau boleh jgn byk sangat buh tpg nanti dok rasa ubi plok....cukup
boleh dibentuk, stoplah .
- Kemudian
bulat2kan doh tadi dan masukkan gula ke dlm setiap doh tadi....slps tu
bujurkan...dan bolehlah digoreng....
- Ingat!...dlm
adunan tadi jgn sekali2 ditambah air...
|
|
| | |
No comments:
Post a Comment