Pada tahun ini majlis korban lembu di kampung hanya 2 ekor sahaja,tak seperti tahun-tahun sudah yang lebih dari 2 ekor.Ini kerana tidak mencukupi kakitangan yang hendak melapahnya.Majlis berlangsung agak lewat sedikit disebabkan penyembelih menyebelih di kawasan lain dahulu.
Walaubagaimanapun acara dapat siap sebelum solat jumaat dengan kepakaran masing-masing
Belah keluarga aku ada menyertai 3 bahagian untuk 1 ekor lembu tersebut.
Aku ada ambil 2 kaki lembu untuk dijadikan rojak kateh.
Rojak kateh merupakan sejenis makanan traditional yang terkenal di Terengganu. Ia merupakan urat keting lembu/kerbau yang direbus selama beberapa jam. Rebusan ini akan menyingkirkan semua lemak yang akan timbul dibahagian atas, meninggalkan bahagian urat yang bebas lemak sepenuhnya. Urat ini kemudiannya akan diambil dan dimasak bersama air cuka berlada.
Kuahnya mak aku dah siapkan pada malam itu jugak.Memang meletuplah……sebab hasil sendiri,kalau beli dekat kedai sedikit sahaja RM1 sebungkus,tak puas hati makan.
Acara membekar daging tak lupa juga...hehehehe
No comments:
Post a Comment