Temulawak adalah sejenis makanan yang boleh mengurangkan kolestrol dan menghilangkan jeragat dimuka.
Rupanya sama dengan halia .Temulawak ini boleh dimasak bersama masakan ataupun dibuat ulam bersama nasi.
Sekarang aku tengah makan sebab aku punya kolestrol agak tinggi gara-gara kuat makan seafood dan lain-lain yang seangkatan dengannya.
Kini banyak digunakan dalam perubatan
1.Rheumatik dan kesakitan pada otot.
2.Ubat demam( anti-pyretic)
3.Masalah hati, demam kuning dan penyakit batu karang
4.Penyakit kulit
5.Menghilangkan kekejangan dan mengelaknya dari berulang
6.Buasir dan masalah kerengsaan pada rektum
7.Berak berdarah(bloody diarrhea) dan disentri.Juga merawat masalah sembelit
8.Batuk dan demam pada kanak-kanak.
9.Masalah keputihan dan jangkitan kulat sepeti candida albican pada vagina.
10.Penyakit kencing manis.
11. Gastrik dan gas berlebihan
Capa penggunaan ialah dengan mengambil 3-9 g rizomnya yang segar(kering 1-5 g) dan direbus sekejap supaya minyak sarinya tidak hilang dan rizomnya dimakan setiap kali sebelum makan. Ini juga akan melancarkan penghadaman makanan.selain itu ia juga dikatakan dapat menjadi ubat pada kanser pangkal rahim dan mengembalikan kecergasan tubuh badan ** peringatan, jangan sesekali menggunakan tumbuhan ini ketika hamil kerana ia boleh menyebabkan contraction rahim dan boleh membawa kepada keguguran janin diperingkat muda kehamilan.Kegunaan yang berlarutan(dalam masa yang panjang) mungkin akan menyebabkan ulser pada usus.
Rupanya sama dengan halia .Temulawak ini boleh dimasak bersama masakan ataupun dibuat ulam bersama nasi.
Sekarang aku tengah makan sebab aku punya kolestrol agak tinggi gara-gara kuat makan seafood dan lain-lain yang seangkatan dengannya.
Kini banyak digunakan dalam perubatan
antara kegunaan:
Dalam perubatan herba temulawak banyak digunakan untuk mengubat penyakit-penyakit seperti:1.Rheumatik dan kesakitan pada otot.
2.Ubat demam( anti-pyretic)
3.Masalah hati, demam kuning dan penyakit batu karang
4.Penyakit kulit
5.Menghilangkan kekejangan dan mengelaknya dari berulang
6.Buasir dan masalah kerengsaan pada rektum
7.Berak berdarah(bloody diarrhea) dan disentri.Juga merawat masalah sembelit
8.Batuk dan demam pada kanak-kanak.
9.Masalah keputihan dan jangkitan kulat sepeti candida albican pada vagina.
10.Penyakit kencing manis.
11. Gastrik dan gas berlebihan
Capa penggunaan ialah dengan mengambil 3-9 g rizomnya yang segar(kering 1-5 g) dan direbus sekejap supaya minyak sarinya tidak hilang dan rizomnya dimakan setiap kali sebelum makan. Ini juga akan melancarkan penghadaman makanan.selain itu ia juga dikatakan dapat menjadi ubat pada kanser pangkal rahim dan mengembalikan kecergasan tubuh badan ** peringatan, jangan sesekali menggunakan tumbuhan ini ketika hamil kerana ia boleh menyebabkan contraction rahim dan boleh membawa kepada keguguran janin diperingkat muda kehamilan.Kegunaan yang berlarutan(dalam masa yang panjang) mungkin akan menyebabkan ulser pada usus.
No comments:
Post a Comment