Tuesday, April 26, 2011

Info - Claim Kerosakan pd Pengendali Lebuhraya

Petikan daripada Facebook Jabatan Penerangan Malaysia



Dalam perjalanan menuju ke Cameron highland lebih kurang 20KM sebelum simpang toll tapah saya terlangar tayar celup lori yang besar diatas lebuh raya tu. Saya ingat bumper depan kereta saya tak rosak terok, maka saya meneruskan perjalanan tampa memberhentikan kereta untuk melihat kerosakan bumper depan tu.

Sampai kat R&R tapah saya berhenti untuk merokok dan saja saja nak tengok kerosakan bumper. Emmmm... Bumper depan mengelami kerosakan teruk! Mesti harus ditukar bumper baru. Maka terbayanglah dalam kepala saya terbanglah dalam RM3500 kerana kesalahan orang lain kerana mereka nak untung lebih, mereka menggunakan tayar celup tampa memikirkan keselamatan pengguna jalan raya lain.

Lepas tu dalam perjalanan balik ke KL dari Cameron Highlang saya terlanggar lagi tayar lori yang tertanggal diatas lebuh raya. Hati saya dah merasa panas dan marah, maka saya menalipon pihak PLUS. Mereka, PLUS menyuruh ssya berhenti dioffice toll yang berhampiran untuk membuat report. Maka saya berhenti ditoll jalan duta untuk buat report.

Sesudah saya isi borang report, mereka pergi ke kereta saya untuk mengambil gambar kerosakan bumper depan kereta saya dan memphotocopy kad touch&go saya untuk simpanan record mereka kerana kerosakan yang saya alami saya claim dari pihak PLUS.

Kita boleh claim dari pihak PLUS sekiranya kerosakan yang berlaku disebabkan oleh benda benda yang merosakan kereta datangnya dari lebuh raya Seperti:

Cermin depan pecah disebabkan batu2 diatas lebuh raya.

mungkin ramai yang tak tau kita boleh claim dari pihak PLUS.

KES 1

aku dah banyak kali claim kerosakkan kereta aku dgn pengendali tol.

1- RM2980 tahun 2002 - Kereta wira aku ditimpa palang tol Sunway hala ke bandar Sunway. kemik sikit tapi pengendali bayar penuh mengikut claim yg aku buat - Pembayar SPRINT Hway (cek)...

2- RM450 tahun 2008 - Kereta myvi aku cermin pecah kena serpihan batu dari tepian hway NKVE hadapan Dataran Prima hala ke KL - Pembayar PLUS Hway (cek)...

3- RM700 tahun 2010 - Kereta myvi aku tayar dan sport rim pecah terlanggar besi yg entah dtg dari mana di federal hway lorong tengah belakang Sirim Shah Alam hala ke Klang. Pembayar Plus Hway (cek)...

4- RM300 tahun 2011 - Kereta alza aku tayar pecah langgar lubang (lepas buat laporan tau pulak nak buat tar baru besar - besaran dari susur Mex Hway hala ke tol Putrajaya) di lingkaran Putrajaya km P6.8 menghala ke tol Putrajaya. Pembayar kontraktor Propel Tu pun merayu kat aku nak kurangkan claim aku. claim aku RM350 ada ker patut nak kurang ke RM150. Tayar kereta aku pun dah RM280 sebijik.aku cakap senang jer. x nak selesai sudah aku akan panjangkan kes nie pada hq PLUS.Bila aku cakap mcm tu baru setuju nak bayar RM300 (cash)...

Kesimpulannya bila terjadi apa2 didalam Hway sila buat laporan di plaza tol yg terdekat, buat laporan polis di kawasan mana kes terjadi (jgn pulak kena kat Kedah tapi buat laporan kat Selangor pulak), tangkap gambar kerosakkan dan tangkap gambar selepas dibaiki, dapatkan invois baik pulih dan resit selepas baik pulih,salinan ic dan lesen pembawa kereta serta tuan punya kereta, salinan insurance dan salinan geran kereta dan akhir sekali salinan dpn dan belakang kad TnG ataupun resit bayaran. pembayaran akan dibuat dalam masa 30 hari dari tarikh laporan dibuat...Bayaran akan dibuat berdasarkan nama yg tertera pada geran kereta tersebut...