Thursday, April 21, 2011

Untuk merangsang otak kanan kaedah org jepun

Beberapa minggu lepas boss aku ada cakap kat aku yg dia antaq anak
> die 2 thn pergi Sichida kelas...yakni kelas yg di uruskan oleh
> jepun melatih anak-anak befikir menggunakan otak sebelah kanan. Otak
> sebelah kanan ni lebif effektif sebenarmya dari otak sebelah kiri
> tetapi kena practise sikitlah penggunaannya. Kelas ni mahal nak
> mampus, kalau kelas tadika juanna yg aku nak masukkan tahun depan tu
> cost nye lebih tinggi dari cost kite satu semester kat ITM, tapi
> boss aku ni atas kesedaran bahawa ramai sgt cine yang pergi kelas tu
> utk ajar anak2 depa dan melayu cuma setengah kerat aje...dia pun
> bersetuju ngan niat ikhlasnye untuk ajar aku dan staff melayu yg lain.
>
> Aku pun nak korang practisekan bende ni kat anak korang, sebab baru
seminggu
> aku buat kat anak aku...dah nampak keberkesanannya.
>
> 1. Sewaktu anak nak tidur atau tidur-tidur ayam, cakap kat die
> sepenuh hati dan sejujurnya yang kita sayang kat dia, dia budak baik,
> dia anak soleh, dia budak kuat, tak sakit, dia budak pandai dsb.
> Sbb during tidur-tidur ayam ni otak kanan sedang bekerja, otak kiri
> dah tidur dah....Boleh gak practisekan kat husband ke, tapi kena
> buat seikhlas hati...kalau tengah marah ..tak jadi. kalau anak
> korang tu dah tidur, ramas-ramas jari atau tangan dia, macam
> picitlah supaya dia kembali berada dalam tidur2 ayam punya
> situation. Aku buat kak nana sebab die bangun pagi lambat pas tu
> siap melalak-lalak lagi, aku cakap hari-hari kat dia, dia budak baik,
> dia suka pergi sekolah, dia budak sihat, dia nak bangun
> awal....sekarang 6.30 dah bukak mata termasuk sabtu n ahad...tu
> kelemahan sikit lah..........
>
> 2. Start guna cards untuk ajar anak. Aku ajar nana ABC-Z guna card seminggu
> je sekarang dah kenal semua huruf dah siap boleh eja perkataan
> pendek-pendek. buat card banyak-banyak dan tunjuk kat dia orang
> cepat-cepat..macam..a..b..c..d..e,
> insya Allah cepat die dapat sebab bila kita tunjuk kad laju-laju atau
> cepat-cepat otak kanan die bekerja keras untuk tangkap apa benda
> yang kite tunjuk tu...kita boleh buat card 1,2,3, gambar-
> gambar...potonglah gambar kat mana-mana dsb....guna english jgn
> guna melayu........
>
> 3. Gerak kerja tangan adalah hasil dari otak kanan, so ajar anak
> korang main tanah liat, main water colour, melukis, gunting kertas,
> origami dsb. memang le kite yang kene mengemas tapi
> takpe.........satu lagi cuba korang lukis gambar, contohnye rama2,
> tapi sebelah sahaja dan suruh die orang sambung lukis ikut apa yg
> korang lukis tu kat sebelah lagi...ini pun dapat mengaktifkan
> penggunaan otak kanan....Korang tau kenapa cine, ngan jepun pandai-
> pandai....sebab depa makan guna chopstik...chopstik tu mengaktifkan
> kerja tangan and as well gerakkan otak kanan.
>
> 4. Jgn marah-marah atau tengking anak........sebab depa boleh simpan
> semuanya dalam otak kiri.......kalau termarah depa, pi balik kat
> cara no 1 tadi, and mintak maaf kat die.....
>
> 5. Satu lagi develop they all punya imagination by start bercerita
> kat dieorang dan suruh depa sambung cerite tu, walaupun cerita tu
> memang lah merapu takpa.........kita pun bukan tak biasa merapu.......
>
> 6. Main teka-teki ngan they all, taruk satu barang dalam kotak
> tissue and suruh depa teka apa benda tu. First few times boleh bagi option
> macam....bagi tau colour, bunyi, lama-lama depa boleh develop six
> sence by concentrating depa boleh teka apa benda dlm kotak tissue
> tu........ni semua utk aktifkan otak sebelah kanan. Tapi
> ingat.....semua game yg hangpa nak buat ngan dia tu cuma boleh buat
> setengah jam sehari..tak payah lama-lama. kalau lama-lama kang jadi
> cam Rajib...he...he..
>
> Sebelum buat exercise ni, kena tarik nafas dalam-dalam and
> relaks...tak boleh buat time tengah nak masak ka, basuh kain ka
> tengok tv ka, tak jadi....Buat kena ikhlas, and merendah diri
> sikitlah bila dah terror ini semua satu cara yng Tuhan lagi Maha
> Mengetahui kalau Dia izin anak kite nak pandai Alhamdulillah tapi
> kita kena berusaha, dan bersyukur kalau dah berhasil sebab bila2 Dia
> boleh tarik balik..betui dak......Aku pun tengah try lagi ni...
>
> p/s; kita yg dah tua tak berapa tua ni tak tau lah leh diamalkan ke
> idak.....buat para ibu bapa sesuailah ni kot......
Paging and Bottom Toolbar

No comments: