Photobucket

Tuesday, June 26, 2012

Mek comel


mek comel
 
Makanan tradisional Terengganu.....resepinya mudah je
Mungkin dah ramai yg tahu membuatnya

Bahan - bahannya:
  • Ubi Keledek ( kat trg keledek dinamakan Ubi Stele
  • Tepung gandum - secukupnya
  • gula
  • minyak masak utk menggoreng
Cara - caranya:
  1. Keledek direbus dan dipenyek. Berapa byk keledek tu, dok kisah…ada yg wak2 butir jer…....itupun byk gak dapat kuih mek comel ni...
  2. Selepas tu masukkan tpg gandum sedikit demi sedikit sehingga dpt doh yg diingini....kalau boleh jgn byk sangat buh tpg nanti dok rasa ubi plok....cukup boleh dibentuk, stoplah .
  3. Kemudian bulat2kan doh tadi dan masukkan gula ke dlm setiap doh tadi....slps tu bujurkan...dan bolehlah digoreng....
  4. Ingat!...dlm adunan tadi jgn sekali2 ditambah air...


No comments: